Naakte haver

Een sprankelend nieuw gewas voor een gezonde bodem en buik.

De Havercoöperatie

Op 3 mei 2024 richtte Bianca van der Bos van het akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys De Havercoöperatie op met als doel haver 'hip' te maken. De coöperatie verbindt akkerbouwers, bakkers, horeca en consumenten rondom dit smaakvolle en voedzame gewas. Samen vormen ze een keten die zich inzet om haver terug te brengen in het Nederlandse landschap, voor een gezonde bodem, duurzame teelt en lokale, gezonde producten. De mogelijkheden zijn overvloedig!

De Havercoöperatie introduceert naakte haver


Bianca van den Bos van ‘t Witmonnikshuys zet als eerste akkerbouwer de stap naar het verbouwen van naakte haver, ook wel bleate hjouwer genoemd in het Fries. Ze gaat minimaal 5 hectare naakte haver telen voor de Nederlandse markt. Met een landelijke campagne vanuit De Havercoöperatie wordt dit bijzondere product breed onder de aandacht gebracht, zodat andere akkerbouwers snel volgen. Het is een eenvoudige teelt om mee te starten en heeft grote potentie.

De verwerking van naakte haver biedt een veelbelovend alternatief voor buitenlandse rijst. De huidige rijstconsumptie is gemiddeld 5 tot 6 kg per Nederlander per jaar. Als één op de tien Nederlanders ervoor zou kiezen om rijst te vervangen door naakte haver, zou dit 500 boeren de mogelijkheid bieden om dit bodemverbeterende gewas in hun bouwplan op te nemen.

Naakte haver is smaakvol, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Steeds meer topchefs ontdekken de waarde van dit bijzondere gewas en het verdient zeker een plek in de keuken van iedere Nederlander. Op 27 februari vond het Zaaidiner plaats, verzorgd door topchef Jouke Piet Drijfhout van de Slotplaats, in de historische schuur van ‘t Witmonnikshuys. Ketenspelers, vrienden van De Havercoöperatie en liefhebbers van lokale, pure smaken kwamen samen om de naakte haver te verwelkomen en symbolisch een bloeiende toekomst voor het gewas te zaaien.

Doe jij ook mee aan de HaverCampagne?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nieuws van De Havercoöperatie

Grondproeven bij familie van der Bos in Holwerd

Grondproeven bij familie van der Bos in Holwerd

February 12, 20251 min read

Uit: Grondproeven.nl

In Friesland wordt Grondproeven geënsceneerd op het akkerbouwbedrijf ‘Witmonnikshuys’ van familie van der Bos in Holwerd.  De familie is hier in 1952 neergestreken. Van oudsher was het een gemengd bedrijf met vee en akkerbouw. In 1976 zijn de koeien verdwenen.  Want ‘opa had weinig met koeien. Hij was een echte plantenman en was in de zomer altijd in het veld aan het wieden’.

Het bedrijf is afgelopen decennia enorm gegroeid en inmiddels wordt het bedrijf bestierd door Kees en Marianne van der Bos, zoon Anco en dochter Bianca.  Zij telen poot- en consumptieaardappelen, uien en suikerbieten op Friese zeeklei.

Gezonde bodem
In 2013 heeft Anco een bodemcursus gevolgd. Vanaf dat moment staat op dit bedrijf de bodem centraal. In 2021 zijn ze gestopt met ploegen en blijft de bodem zo lang mogelijk bedekt. De bodem wordt ‘gevoerd’ met strorijke mest en er worden steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Zo investeert de familie in een gezonde bodem en meer biodiversiteit om klimaatbestendig te kunnen produceren.

Vanaf 2022 wordt op initiatief van Bianca ook haver verbouwd. ‘Haver is een rustgewas en draagt ook bij aan een gezonde bodem. Bovendien is het heel gezond.’ De haver wordt verwerkt tot havermelk. Zo heeft de derde generatie geen koeien meer maar wordt er toch melk produceert. Plantaardig dit keer.

Meer info: https://witmonnikshuys.nl/

blog author image

Bianca van der Bos

Oprichter De Havercoöperatie

Back to Blog

De Havercoöperatie U.A.

p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld

www.dehavercoöperatie.nl

KvK: 9383 7828

IBAN: (In aanvraag)

Privacy beleid

Algemene voorwaarden

Powered by OpgavePlatform