Start je dag met

een gezonde bodem!

De Havercoöperatie

Sinds 3 mei 2024

  1. Overwegende dat haver een uniek streekproduct vertegenwoordigt, verankerd in de tradities en culinaire erfgoed van Friesland, en dat het de moeite waard is om als gebiedsinitiatief te koesteren en te bevorderen, waarbij traditionele recepten en culturele identiteit worden gekoesterd en doorgegeven aan toekomstige generaties;

  1. Uitgaande van het adagium ‘Gezonde bodem, Gezond gewas, Gezond product’ en in de wetenschap dat het ‘rustgewas’ haver zeer geschikt is als bodemverbeteraar, meer (bio)diversiteit in het bouwplan brengt, zeker in combinatie met de (poot)aardappelen op de kleigronden van het Waddengebied, en goed zonder gewasbeschermingsmiddelen geteeld kan worden en gelet op de aanzienlijke gezondheidswaarde van haver, met een opmerkelijk eiwitgehalte van vijftien procent (15%) dat een waardevolle bijdrage levert aan plantaardige diëten, en als voornaamste bron van bètaglucanen, die een positieve invloed hebben op de regulering van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de algemene gezondheid;

  2. Als verlengstuk van diverse initiatieven die de Maatschap Van der Bos–Weidenaar (Holwert) al decennialang vanaf eigen gronden onderneemt voor een gezond en duurzaam toekomstperspectief voor landbouw én voor de boer zelf, uit de anonimiteit tredend als ‘grondstoffenleverancier’ op de wereldmarkt waar deze slechts als ‘prijsnemer’ en ‘hoeveel-heidsaanpasser’ acteert—nu als Maatschap de drager van dit nieuwe initiatief en voorfinancier van de formele oprichting ervan;

  1. Erkennende het belang van samenwerking tussen meerdere producenten en afnemers om het aanbod en de vraag naar haver te bundelen voor een volledige verwaarding van de haverkorrel inclusief het vlies, waardoor een efficiënte en duurzame (korte) voedselketen ontstaat die zowel de producenten als de consumenten ten goede komt, en waarbij zorg wordt gedragen voor een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van opbrengsten en risico's;

  1. Inzichtelijk makende de kracht van een coöperatie als vehikel om gezamenlijk deze ambitieuze stap te zetten, waarbij financiële middelen worden gebundeld en ingezet voor de realisatie van een kleinschalige verwerkingsfabriek, waardoor lokale economieën worden versterkt, werkgelegenheid wordt gecreëerd en de gemeenschapszin wordt bevorderd;

  2. Met erkenning van het brede maatschappelijke belang van dit initiatief, waaronder het bevorderen van nieuwe teeltmethoden en het herontdekken van oude ambachten, het stimuleren van lokale werkgelegenheid en economische groei in afgelegen gebieden, en het streven naar duurzame productiemethoden die de biodiversiteit bevorderen en de impact op het milieu minimaliseren;

  1. Nodigen wij, als initiatiefnemers, diverse belanghebbenden uit, variërend van lokale producenten, afnemers, burgers en consumenten, en lokale en provinciale overheden om zich actief aan te sluiten bij dit inspirerende initiatief en samen te werken aan de verwezenlijking van een veerkrachtige en welvarende havercoöperatie die de gemeenschap versterkt en voedt;

  2. Hoewel de akkerbouw diep in onze genen zit, is ons initiatief nog pril, maar als het de juiste tijd is en de bodem is klaar, moet je zaaien. Wij nemen in kwartiermakersperiode in acht van twee tot drie jaar om onze coöperatie in te richten en te ontwikkelen—terwijl we al in actie zijn. De kwartiermakersperiode sluit af met een statutenwijziging als de permanente structuur van de coöperatie ook helder is.

  1. Tot die tijd staat ons onder meer het volgende te doen en wij nemen dat als een onderzoeks- en leeropdracht op ons:

a) Het ontwikkelen van het netwerk van producenten en afnemers;

b) Het uitwerken van een gezamenlijk ondernemingsplan voor de productie, be- en verwerking en afzet van haver;

c) Het uitwerken van een investeringsplan en het organiseren van de (leden)financiering voor de realisatie van verwerkingscapaciteit;

d) De ontwikkeling van een passende ledenstructuur bij de ledengemeenschap die we zullen creëren;

e) De uitwerking van een passende governance structuur en het bouwen van een bestuurlijk team dat leiding kan geven aan de uitvoering van het ondernemingsplan;

f) Het creëren van toegevoegde waarde concepten en producten voor de marketing van haver in Noord-Nederland en daarbuiten;

g) Het inrichten van een werkorganisatie inclusief backoffice met functies in de ICT, leden-, personeels- en financiële administratie, interne en externe communicatie enzovoorts.

De statutaire doelstelling van de coöperatie luidt:

 “het (doen) produceren, transport, be- en verwerken, vermarkten en distribueren van haver en haver-gerelateerde producten in het belang van een eerlijke prijs voor haar producent-leden, het belang van al haar leden en een betaalbaar, voedzaam product en daarmee de voedselzekerheid, de autonomie en het algemeen belang van de regio Noordoost-Fryslân en omstreken.”

De Havercoöperatie U.A.

p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld

info@dehavercoöperatie.nl | www.dehavercoöperatie.nl

KvK: 9383 7828

IBAN: (In aanvraag)

Privacy beleid

Algemene voorwaarden