
Het haveravontuur – een terugblik
Ons haveravontuur begon in 2022 met het inzaaien van 47 are, met de intentie om deze binnen de korte keten te verkopen. Bianca van der Bos greep dit aan om de haalbaarheid van grootschalige haverteelt en -verwerking in Nederland te onderzoeken, startend vanuit het familiebedrijf 't Witmonnikhuys in Holwert, Noordoost-Friesland. Samen met de belangrijkste stakeholders bracht ze de regionale vraag en samenwerkingsmogelijkheden in kaart en onderzocht ze de haalbaarheid van een eigen verwerkingslijn.
Een belangrijke mijlpaal was de oprichting van De Havercoöperatie in 2023, met als doel krachten te bundelen voor een bloeiende regionale havermarkt. Mensen konden bijdragen als vriend van de coöperatie en Bianca’s havergranola werd succesvol gelanceerd.
Een eigen haververwerkingslijn vraagt om een grote investering en is vooral rendabel bij verwerking voor de internationale markt, wat haaks staat op de ambitie om juist regionaal en binnen de korte keten te opereren. Dit bracht ons op het idee om te starten met naakte haver – een variant zonder schil die eenvoudiger te verwerken is. Bianca had hier al ervaring mee, omdat ze in haar eigen keuken experimenteerde met naakte haver vanwege de gezondheidsvoordelen voor haar dochter.
Zo ontstond het eerste initiatief van De Havercoöperatie: het inzaaien van 5 hectare naakte haver. Dit project, gericht op de ontwikkeling van een Nederlandse markt voor naakte haver, biedt kansen voor akkerbouwers, verwerkers en consumenten. Met als doel: lokale, smaakvolle en gezonde naakte haver als alternatief voor buitenlandse rijst – goed voor de bodem, buik en boer!