Naakte haver

Een sprankelend nieuw gewas voor een gezonde bodem en buik.

De Havercoöperatie

Op 3 mei 2024 richtte Bianca van der Bos van het akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys De Havercoöperatie op met als doel haver 'hip' te maken. De coöperatie verbindt akkerbouwers, bakkers, horeca en consumenten rondom dit smaakvolle en voedzame gewas. Samen vormen ze een keten die zich inzet om haver terug te brengen in het Nederlandse landschap, voor een gezonde bodem, duurzame teelt en lokale, gezonde producten. De mogelijkheden zijn overvloedig!

De Havercoöperatie introduceert naakte haver


Bianca van den Bos van ‘t Witmonnikshuys zet als eerste akkerbouwer de stap naar het verbouwen van naakte haver, ook wel bleate hjouwer genoemd in het Fries. Ze gaat minimaal 5 hectare naakte haver telen voor de Nederlandse markt. Met een landelijke campagne vanuit De Havercoöperatie wordt dit bijzondere product breed onder de aandacht gebracht, zodat andere akkerbouwers snel volgen. Het is een eenvoudige teelt om mee te starten en heeft grote potentie.

De verwerking van naakte haver biedt een veelbelovend alternatief voor buitenlandse rijst. De huidige rijstconsumptie is gemiddeld 5 tot 6 kg per Nederlander per jaar. Als één op de tien Nederlanders ervoor zou kiezen om rijst te vervangen door naakte haver, zou dit 500 boeren de mogelijkheid bieden om dit bodemverbeterende gewas in hun bouwplan op te nemen.

Naakte haver is smaakvol, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Steeds meer topchefs ontdekken de waarde van dit bijzondere gewas en het verdient zeker een plek in de keuken van iedere Nederlander. Op 27 februari vond het Zaaidiner plaats, verzorgd door topchef Jouke Piet Drijfhout van de Slotplaats, in de historische schuur van ‘t Witmonnikshuys. Ketenspelers, vrienden van De Havercoöperatie en liefhebbers van lokale, pure smaken kwamen samen om de naakte haver te verwelkomen en symbolisch een bloeiende toekomst voor het gewas te zaaien.

Doe jij ook mee aan de HaverCampagne?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nieuws van De Havercoöperatie

Haver maakt comeback in Friesland

Haver maakt comeback in Friesland

February 12, 20252 min read

Via: https://www.nieuweoogst.nl/

Hogeschool Van Hall Larenstein heeft het initiatief genomen voor het project 'HaVerHaal'. Het doel is om het gewas haver in het kader van de eiwittransitie uit de vergetelheid te halen.

Als het aan Martina Sura ligt, maakt haver een snelle comeback in Friesland. Volgens de lector eiwittransitie aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden is havermeel met een eiwitgehalte van 15 procent een ideale aanvulling op een meer plantaardig dieet. Sura werkt in het project 'HaVerHaal' samen met studenten en enkele Friese ondernemers die interesse hebben om de teelt van haver weer op te pakken.

Een van de activiteiten van de studenten binnen het project, is traditionele havergerechten terugbrengen en nieuwe producten ontwikkelen op basis van onder meer havermout. De studenten voedingsmiddelentechnologie zijn al vergevorderd met receptuur voor bijvoorbeeld gezonde granola, haverkoeken en haverrepen.

Sura wijst op de essentiële voedingswaarden van haver. Naast het eiwitgehalte van 15 procent is het gewas een belangrijke bron van bètaglucanen. Deze vezels zorgen volgens de lector voor een belangrijke balans in de menselijke suikerspiegel. Bètaglucanen zorgen in het bloed voor normale cholesterolwaarden. Een inname van minimaal 3 gram heeft al een positief effect op de humane gezondheid.

Lokale betrokkenheid

Vanuit de teelt is akkerbouwer Bianca van der Bos uit het Friese Holwerd betrokken bij het project. Zij werkt nauw samen met de onderzoekers, studenten en lokale ondernemers en vertelt dat ze verder op zoek is naar lokale partners voor de teelt en verwerking van haver. Van der Bos ervaart dat de lokale betrokkenheid groeit met de verkoop van de eerste eigen haverproducten, zoals ontbijtgranen.

Het project 'HaVerHaal' is erop gericht om haver terug te brengen naar de Friese regio en ook om uiteindelijk het productieproces klimaatneutraal te maken. De deelnemers aan het project zien Friesland als ideale broedplaats voor de eiwittransitie. Bovendien kunnen de teelt en de verwerking van haver de economische activiteiten in vooral Noordoost-Friesland stimuleren.

blog author image

Bianca van der Bos

Oprichter De Havercoöperatie

Back to Blog

De Havercoöperatie U.A.

p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld

www.dehavercoöperatie.nl

KvK: 9383 7828

IBAN: (In aanvraag)

Privacy beleid

Algemene voorwaarden

Powered by OpgavePlatform