De Havercoöperatie heeft als doel de krachten van akkerbouwers, verwerkers en voedsel pioniers te bundelen om haver een prominente plaats te geven in het Nederlandse landschap en in de Nederlandse keuken.
Door de haver, een gewas dat historisch gezien een belangrijke rol speelde in het bouwplan van de boer, opnieuw te integreren, creëert de coöperatie een toekomstbestendig financieel perspectief voor haar leden. Haver zorgt daarnaast voor een gezonde bodem en buik.
Leden van de coöperatie werken samen aan de opbouw van een sterke en duurzame havermarkt voor Nederlandse boeren.
De Havercoöperatie doet dit gezamenlijk door te investeren in:
Verwerkingsfaciliteiten
Marketing en communicatie
Distributie, webshop en andere verkoopkanalen
Door kennis te ontwikkelen, te innoveren en ervaring op te bouwen in de volgende gebieden:
Nieuwe teeltmethoden
Duurzame productiemethoden
Het herontdekken van oude ambachten
Het meten van de impact op de gezondheid van de bodem, biodiversiteit en mensen
En door campagnes te voeren met de volgende doelen:
Funding en financiering aantrekken voor gezamenlijke projecten
Promotie van haverproducten voor horeca en consument
Iedere boer zichtbaar te maken met een eigen verhaal
De Havercoöperatie verwelkomt vrienden in een inspirerende gemeenschap van betrokkenen langs de gehele keten, van producenten tot afnemers. Samen benadrukken ze het belang van, en de grote potentie voor, de verdere ontwikkeling van de haverketen. Als je dit interessant vindt, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief zodat we je op de hoogte kunnen houden van alle ontwikkelingen.
Ben je akkerbouwer en wil je haver gaan verbouwen? Ben je gemotiveerd om samen met andere boeren en ketenpartners bij te dragen aan de opbouw van een duurzame en toekomstbestendige haverketen? Neem contact met ons op!
Bianca van der Bos van akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys in Holwert, gelegen op de Friese klei tegen de Waddenkust, nam in 2023 het initiatief om De Havercoöperatie op te richten. Dit kwam voort uit haar visie op een duurzame en lokale voedselketen, en het financiële perspectief dat het gewas biedt voor de Nederlandse boer.
In de Nederlandse akkerbouw worden graangewassen zoals haver nu vooral ingezet als rustgewas voor de hoofdgewassen en verkocht als veevoer, waardoor het geen financieel rendement geeft voor de boer. Volgens Bianca wordt het tijd om deze situatie om te draaien. Haver is een gewas dat bijdraagt aan bodemherstel, een enorme smaakbeleving biedt en vele gezondheidsvoordelen heeft. Haver mag de waardering krijgen die het verdient. Zo kunnen we als burgers en boeren echt een gezonde toekomst bouwen, dit hebben we samen te doen.
Het creëren van een markt voor haver vraagt om de krachtenbundeling van spelers in de hele keten. Op dit moment verwelkomt de coöperatie ‘vrienden’ en ‘leden’ die zich willen aansluiten om samen haver terug te brengen in het Nederlandse landschap en in de Nederlandse keuken.
De Havercoöperatie bevindt zich in de kwartiermakersperiode. In de komende twee jaar zal de coöperatie zich verder ontwikkelen op het gebied van activiteiten, leden en governance.
De Havercoöperatie U.A.
p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld
KvK: 9383 7828
IBAN: (In aanvraag)
Privacy beleid
Algemene voorwaarden