Naakte haver

Een sprankelend nieuw gewas voor een gezonde bodem en buik.

Van campagne naar beweging

De Naakte Haver campagne is afgerond, de voorverkoop is hiermee gesloten (31 augustus 2025). Met jullie steun zijn de eerste 5 hectare naakte haver van akkerbouwer Bianca van der Bos succesvol geteeld.

Binnenkort vind je hier meer informatie over onze producten en verkooppunten.

Heb je besteld?

Als je naakte haver en/of het Naakte haver kookboek hebt gekocht, dan ontvang je binnenkort per e-mail meer informatie over afhalen en levering.

We zijn op dit moment bezig met het voorbereiden van een feestelijke dag en afhaalmoment. Houd je mailbox in de gaten!

Niet besteld? Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Havercoöperatie en blijf verbonden met onze ontwikkelingen en groei van de naakte haverbeweging in Nederland.

De Havercoöperatie

Op 3 mei 2024 richtte Bianca van der Bos van het akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys De Havercoöperatie op met als doel haver 'hip' te maken. De coöperatie verbindt akkerbouwers, bakkers, horeca en consumenten rondom dit smaakvolle en voedzame gewas. Samen vormen ze een keten die zich inzet om haver terug te brengen in het Nederlandse landschap, voor een gezonde bodem, duurzame teelt en lokale, gezonde producten. De mogelijkheden zijn overvloedig!

De Havercoöperatie introduceert naakte haver


Bianca van den Bos van ‘t Witmonnikshuys zet als eerste akkerbouwer de stap naar het verbouwen van naakte haver, ook wel bleate hjouwer genoemd in het Fries. Ze gaat minimaal 5 hectare naakte haver telen voor de Nederlandse markt. Met een landelijke campagne vanuit De Havercoöperatie wordt dit bijzondere product breed onder de aandacht gebracht, zodat andere akkerbouwers snel volgen. Het is een eenvoudige teelt om mee te starten en heeft grote potentie.

De verwerking van naakte haver biedt een veelbelovend alternatief voor buitenlandse rijst. De huidige rijstconsumptie is gemiddeld 5 tot 6 kg per Nederlander per jaar. Als één op de tien Nederlanders ervoor zou kiezen om rijst te vervangen door naakte haver, zou dit 500 boeren de mogelijkheid bieden om dit bodemverbeterende gewas in hun bouwplan op te nemen.

Naakte haver is smaakvol, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Steeds meer topchefs ontdekken de waarde van dit bijzondere gewas en het verdient zeker een plek in de keuken van iedere Nederlander. Op 27 februari vond het Zaaidiner plaats, verzorgd door topchef Jouke Piet Drijfhout van de Slotplaats, in de historische schuur van ‘t Witmonnikshuys. Ketenspelers, vrienden van De Havercoöperatie en liefhebbers van lokale, pure smaken kwamen samen om de naakte haver te verwelkomen en symbolisch een bloeiende toekomst voor het gewas te zaaien.

Doe jij ook mee aan de HaverCampagne?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nieuws van De Havercoöperatie

Naakte haver klaar voor levering

De laatste stappen: van veld naar levering van naakte haver

September 24, 20252 min read

Leren van de eerste naakte haverteelt

De teeltomstandigheden waren ideaal en de opbrengst overtrof de verwachtingen: maar liefst 4000 kilo per hectare. Minder dan tien procent bleek niet-naakt, ook dat viel enorm mee. Een prachtig resultaat voor dit eerste teeltseizoen. Zo’n eerste teelt is bovendien een waardevolle periode vol leermomenten, zowel op het land als bij de verwerking.

Drogen van de naakte haver

Een van de belangrijkste aandachtspunten direct na de oogst was het vochtgehalte van het graan. Dit moet laag genoeg zijn om het product te kunnen verpakken en een houdbaarheid van ten minste twee jaar te garanderen. Over een periode van drie weken betekende dit veel werk: kisten met het graan omstorten en het graan voor de droogwand zetten voor ventilatie en verwarming. Met resultaat, het vochtgehalte ligt nu tussen 13 en 14 procent en dat is goed.

Schoningsproces

Daarna volgde het schonen van het graan, waarbij het zaak is om de juiste instellingen te testen en een efficiënte verwerkingslijn in te richten. Bianca en haar familie van ’t Witmonnikshuys investeerden in een machine die de naakte haver ontdoet van kleine deeltjes die geen korrels zijn. Ook Erik, een van de andere telers binnen De Havercoöperatie, kocht een voorschoningsmachine voor het grovere materiaal, zoals onkruid en steentjes. Het proces verloopt nu in twee stappen: eerst door de machine van Erik, daarna door de schoner van Bianca. Naar verwachting is de naakte haver volgende week volledig schoon en klaar om verpakt te worden.

Feestelijk afhaalmoment op 18 oktober

Ondertussen wordt alles verder in gereedheid gebracht. Verpakkingsmateriaal en labels zijn besteld en bij de sociale werkplaats Dokwurk in Dokkum staat alles klaar om te verpakken. Ook het logistieke proces van afhalen en bezorgen wordt ingericht. Alles wijst erop dat we in de tweede helft van oktober kunnen leveren.

Op 18 oktober vieren we dit bijzondere moment met een feestelijk afhaalmoment in Holwert. Daar kun je jouw naakte haver, kookboek of combipakket ophalen, proeven van hapjes en samen met ons dit succes vieren.

Je bent van harte uitgenodigd!

Oogstnaakte haver de havercoöperatie
blog author image

Bianca van der Bos

Oprichter De Havercoöperatie

Back to Blog

De Havercoöperatie U.A.

p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld

www.dehavercoöperatie.nl

KvK: 9383 7828

IBAN: (In aanvraag)

Powered by PlatformClicks

Mede mogelijk gemaakt en financieel ondersteund door: