De Naakte Haver campagne is afgerond, de voorverkoop is hiermee gesloten (31 augustus 2025). Met jullie steun zijn de eerste 5 hectare naakte haver van akkerbouwer Bianca van der Bos succesvol geteeld.
Binnenkort vind je hier meer informatie over onze producten en verkooppunten.
Als je naakte haver en/of het Naakte Haver kookboek hebt gekocht, dan heb je inmiddels per e-mail meer informatie over afhalen en levering ontvangen.
En vanaf 1 december zijn onze producten ook verkrijgbaar in winkels in de regio. Eind november maken we de verkooppunten bekend op onze website.
Via de nieuwsbrief houden we je hiervan op de hoogte. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Havercoöperatie om niets te missen.

Op 3 mei 2024 richtte Bianca van der Bos van het akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys De Havercoöperatie op met als doel haver 'hip' te maken. De coöperatie verbindt akkerbouwers, bakkers, horeca en consumenten rondom dit smaakvolle en voedzame gewas. Samen vormen ze een keten die zich inzet om haver terug te brengen in het Nederlandse landschap, voor een gezonde bodem, duurzame teelt en lokale, gezonde producten. De mogelijkheden zijn overvloedig!

Bianca van den Bos van ‘t Witmonnikshuys zet als eerste akkerbouwer de stap naar het verbouwen van naakte haver, ook wel bleate hjouwer genoemd in het Fries. Ze gaat minimaal 5 hectare naakte haver telen voor de Nederlandse markt. Met een landelijke campagne vanuit De Havercoöperatie wordt dit bijzondere product breed onder de aandacht gebracht, zodat andere akkerbouwers snel volgen. Het is een eenvoudige teelt om mee te starten en heeft grote potentie.
De verwerking van naakte haver biedt een veelbelovend alternatief voor buitenlandse rijst. De huidige rijstconsumptie is gemiddeld 5 tot 6 kg per Nederlander per jaar. Als één op de tien Nederlanders ervoor zou kiezen om rijst te vervangen door naakte haver, zou dit 500 boeren de mogelijkheid bieden om dit bodemverbeterende gewas in hun bouwplan op te nemen.
Naakte haver is smaakvol, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Steeds meer topchefs ontdekken de waarde van dit bijzondere gewas en het verdient zeker een plek in de keuken van iedere Nederlander. Op 27 februari vond het Zaaidiner plaats, verzorgd door topchef Jouke Piet Drijfhout van de Slotplaats, in de historische schuur van ‘t Witmonnikshuys. Ketenspelers, vrienden van De Havercoöperatie en liefhebbers van lokale, pure smaken kwamen samen om de naakte haver te verwelkomen en symbolisch een bloeiende toekomst voor het gewas te zaaien.


Op 18 oktober kwamen zo’n 370 mensen naar Holwert voor het allereerste Oogstfeest, waar het Naakte Haver kookboek feestelijk werd gelanceerd en de eerste bestellingen konden worden opgehaald. Het werd een dag vol ontmoeting, inspiratie, dankbaarheid en blijdschap. Het was een fantastische afsluiting van ons eerste teeltseizoen.
Naast de feestelijke lancering was het ook Bianca’s verjaardag. We begonnen de ochtend met zingen voor haar, wat een warm begin van de dag! Daarna werden er inspirerende verhalen gedeeld. Rineke Dijkinga vertelde over haar pionierswerk met naakte haver en de gezondheidsvoordelen van het gewas. Symbolisch droeg ze het stokje over aan Bianca, om voort te zetten wat zij jaren geleden begon: de teelt van naakte haver op Nederlandse bodem.
Bianca sprak daarna haar dankbaarheid uit voor iedereen die heeft bijgedragen: van teelt tot verwerking, van idee tot product. Ook Kees van der Bos, haar vader, nam het woord. Hij gaf een realistische blik vanuit een akkerbouwer over de transitie naar regeneratieve landbouw en het belang van verbinding met consumenten als basis voor een nieuw, eerlijker economisch model.
Daarna volgde nog een hoogtepunt van de dag: de onthulling van het kookboek, samen met tien van de vijftien pioniers die een recept hebben bijgedragen. Het is een prachtig boek geworden, vol recepten en verhalen. Met trots werd het in ontvangst genomen door de makers en de aanwezigen.
Na de lancering genoten bezoekers van een heerlijke naakte haver nasi van Jouke Drijfhout (Smaken uit de Natuur) en van rondleidingen over de boerderij. In de middag was het een komen en gaan van mensen die hun bestellingen kwamen ophalen.
Er was live cooking, een springkussen voor de kinderen, proeverijen en zon in overvloed. De sfeer was ontspannen, feestelijk en voor herhaling vatbaar!
Met deze dag sluiten we een bijzonder seizoen af. We kijken met trots terug en bouwen verder aan een toekomst met een betrokken gemeenschap van naakte haver-eters, telers en supporters.
Dank aan iedereen die erbij was en dit bijzondere moment samen met ons heeft gevierd!
De Havercoöperatie U.A.
p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld
KvK: 9383 7828
IBAN: (In aanvraag)
Mede mogelijk gemaakt en financieel ondersteund door:

