De Naakte Haver campagne is afgerond, de voorverkoop is hiermee gesloten (31 augustus 2025). Met jullie steun zijn de eerste 5 hectare naakte haver van akkerbouwer Bianca van der Bos succesvol geteeld.
Binnenkort vind je hier meer informatie over onze producten en verkooppunten.
Als je naakte haver en/of het Naakte Haver kookboek hebt gekocht, dan heb je inmiddels per e-mail meer informatie over afhalen en levering ontvangen.
En vanaf 1 december zijn onze producten ook verkrijgbaar in winkels in de regio. Eind november maken we de verkooppunten bekend op onze website.
Via de nieuwsbrief houden we je hiervan op de hoogte. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Havercoöperatie om niets te missen.

Op 3 mei 2024 richtte Bianca van der Bos van het akkerbouwbedrijf ‘t Witmonnikshuys De Havercoöperatie op met als doel haver 'hip' te maken. De coöperatie verbindt akkerbouwers, bakkers, horeca en consumenten rondom dit smaakvolle en voedzame gewas. Samen vormen ze een keten die zich inzet om haver terug te brengen in het Nederlandse landschap, voor een gezonde bodem, duurzame teelt en lokale, gezonde producten. De mogelijkheden zijn overvloedig!

Bianca van den Bos van ‘t Witmonnikshuys zet als eerste akkerbouwer de stap naar het verbouwen van naakte haver, ook wel bleate hjouwer genoemd in het Fries. Ze gaat minimaal 5 hectare naakte haver telen voor de Nederlandse markt. Met een landelijke campagne vanuit De Havercoöperatie wordt dit bijzondere product breed onder de aandacht gebracht, zodat andere akkerbouwers snel volgen. Het is een eenvoudige teelt om mee te starten en heeft grote potentie.
De verwerking van naakte haver biedt een veelbelovend alternatief voor buitenlandse rijst. De huidige rijstconsumptie is gemiddeld 5 tot 6 kg per Nederlander per jaar. Als één op de tien Nederlanders ervoor zou kiezen om rijst te vervangen door naakte haver, zou dit 500 boeren de mogelijkheid bieden om dit bodemverbeterende gewas in hun bouwplan op te nemen.
Naakte haver is smaakvol, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Steeds meer topchefs ontdekken de waarde van dit bijzondere gewas en het verdient zeker een plek in de keuken van iedere Nederlander. Op 27 februari vond het Zaaidiner plaats, verzorgd door topchef Jouke Piet Drijfhout van de Slotplaats, in de historische schuur van ‘t Witmonnikshuys. Ketenspelers, vrienden van De Havercoöperatie en liefhebbers van lokale, pure smaken kwamen samen om de naakte haver te verwelkomen en symbolisch een bloeiende toekomst voor het gewas te zaaien.


Het eerste naakte haver oogstfeest! We nodigen iedereen van harte uit om zaterdagmiddag 18 oktober naar Holwert te komen naar ons oogstfeest. ...more
Nieuws algemeen
October 14, 2025•1 min read

Het naakte haver kookboek is naar de drukker! Het is een unieke bundeling van 39 recepten en verhalen van vijftien pioniers die naakte haver op de kaart zetten. ...more
Nieuws algemeen
September 24, 2025•1 min read

Vervolgstappen na de succesvolle oogst: drogen, schonen en alles gereed maken voor verpakking en een feestelijk afhaalmoment op 18 oktober! ...more
Nieuws algemeen
September 24, 2025•2 min read
De Havercoöperatie U.A.
p/a Doniawei 26, 9104 GM Damwâld
KvK: 9383 7828
IBAN: (In aanvraag)
Mede mogelijk gemaakt en financieel ondersteund door:

